Friday, March 27, 2015

شیرینی چایی - نون چایی


شیرینی نون چایی یکی از شیرینی های اصیل ایرانی و مخصوص شهر قزوینه. عطر و طعم فوق العاده ای داره و بسیار ترد و خوشمزه است و همونطور که از اسمش پیداست به همراه چایی بسیار زیاد میچسبه. خیلی ها با دستورهای مختلف این شیرینی رو میپزن و معمولا هم کسی مشکلی باهاش نداره. اینقدر خوش خوراکه که هرجوری دربیاد درنهایت خورده میشه اما به قول شاعر: "میان ماه من تا ماه گردون، تفاوت از زمین تا آسمان است." این شیرینی به قدری پیچیدگی داره که من بعد از بارها درست کردنش هنوز هم هردفعه منتظرم که به یه کشف جدید برسم. امروز تجربه های خودم رو تو این پست با شما تقسیم می کنم و امیدوارم که این شیرینی فوق خوشمزه رو درست کنید و ازش لذت ببرید.


مواد لازم برای شیرینی نون چایی

آرد   500 گرم
پودر قند  150 گرم
روغن جامد   250 گرم
زرده تخم مرغ  2 عدد
ماست خامه ای پرچرب   50 گرم
هل  یک قاشق چای خوری
بیکینگ پودر  نصف قاشق چای خوری
زعفران در صورت تمایل

مواد رویه شیرینی

زرده تخم مرغ  یک عدد
ماست  یک قاشق غذاخوری
پودر قند یا پودر شکر یا عسل   یک قاشق غذاخوری
زعفران مقداری

 پودر پسته و کنجد برای تزئین

برای این شرینی میتونید از کره هم استفاده کنید اما پیشنهاد می کنم که در صورت استفاده از کره مقدار کمتری از شیرینی درست کنید؛ چون وقتی این شیرینی با کره درست میشه اگه زیاد بمونه طعمش برمیگرده. روغنتون باید کاملا جامد باشه و همونطور که تو پست شیرینی نخودچی گفتم میتونید از همین روغن های جامد موجود در بازار استفاده کنید و نیاز به روغن های کاملا جامد مثل روغن صاف ندارید. فقط باید روغنتون رو جای خنک نگهداری کنید که به حالت نیمه جامد درنیاد. از پودر قند کاملا نرم استفاده کنید و قبل از استفاده حتما الکش کنید.


روغن و پودر قند رو با همزن کاملا بزنید تا یک کرم سفید و لطیف داشته باشید.


زرده ها، پودر هل و کمی زعفران غلیظ دم کرده (در صورتی که نمی خواستید شیرینیتون کاملا سفید باشه) رو اضافه کنید و مجددا با همزن بزنید تا کاملا مخلوط بشن. در صورت تمایل میتونید مقدار هلش رو بیشتر هم کنید.


ماستتون باید سفت و پرچرب باشه. اگه ماست آب داشت بریزیدش داخل کیسه تا آبش بره. ماست های خامه ای رو میتونید بدون نگرانی برای این شیرینی استفاده کنید. ماست رو هم اضافه کرده و با همزن بزنید. برای کسایی که میخوان با پیمانه کار کنن بگم که 50 گرم ماست حدود 2 قاشق غذاخوری معمولی سرپر میشه.
آرد و بیکینگ پودر رو با هم الک کنید و نصفش رو به مواد اضافه کرده و با لیسک با هم مخلوطشون کنید.
در مرحله بعدی مابقی مخلوط آرد و بیکینگ پودر رو هم اضافه کرده و با همون لیسک کمی مخلوط کنید. نکته مهم تو این مرحله اینه که زیاد خمیر رو هم نزنید و به هیچ وجه هم ورزش ندید. اگه بعد از این مرحله خمیرتون در اثر ورز دادن زیاد روغنی بشه یا به اصطلاح به روغن بیفته دیگه اون شیرینی ترد و خوشمزه رو نخواهید داشت و میشه همون داستان ماه من و ماه گردون!!!
میتونید کمی هم با کمک دستتون خمیر رو مخلوط کنید تا منسجم بشه ولی زیاد ورز ندید.
روی خمیر رو با یه تکه پلاستیک بپوشونید و بذارید برای نیم ساعت تو دمای محیط (به شرطی که خیلی گرم نباشه) استراحت کنه. اگه تابستون دارید این خمیر رو درست می کنید بذاریدش داخل یخچال. تا خمیر استراحت میکنه وسایل قالب زدن و رویه رو آماده کنید. برای این شیرینی به شکل سنتی قالب هایی به شکل ترمه، مربع ، مثلت و ماه دالبر دار وجود داره ولی میتونید با هر قالبی که دوست داشتید کار کنید. من به مناسبت بهار با قالب گل پنج پر این شیرینی رو آماده کردم.
مواد رویه رو هم با هم مخلوط کنید و کنار بذارید. رنگ نهایی مواد رویه باید شبیه رنگ زرده تخم مرغ باشه. یعنی یه رنگ زرد طلایی زیبا. مقدار زعفرانی که استفاده می کنید اونقدری باشه که به این رنگ زیبا برسید. استفاده از پودر قند (یا پودر شکر یا عسل) باعث میشه رنگ نهایی رویه شیرینی ها کمی به سمت قرمز متمایل بشه، که دلیلش کاراملی شدن شکره؛ پس اگه دوست داشتید روی شیرینی هاتون روشن تر باشه و بیشتر متمایل به رنگ طلایی باشن تا قرمز میتونید حذفش کنید. ماست هم باعث میشه براق شدن سطح شیرینی بیشتر باشه. مواد رویه رو کاملا هم بزنید تا یکدست باشه.


فرتون رو با دمای 180 درجه سانتیگراد روشن کنید و کف سینیتون رو هم خیلی کم چرب کنید. خمیر نون چایی رو برای ترد و خوشمزه تر بودن بهتره کمی نازک پهن کرد. من ضخامت بین 3 تا 5 میلیمتر رو برای این شیرینی مناسب میدونم. نه خیلی نازک نه خیلی کلفت.  میتونید خمیر شیرینی رو بین دو لایه پلاستیک باز کنید تا راحت تر قالب بزنید. 


خمیر رو با ضخامت دلخواهتون باز کنید، قالب بزنید و داخل سینی با کمی فاصله از هم بچینید. این شیرینی کم پف میکنه و خیلی کم هم باز میشه.


بعد از قالب زدن شیرینی ها با برس مناسب دوبار با فاصله از مواد رویه روی اون ها بمالید و بعد روشون پودر پسته یا کنجد خام بپاشید.


شیرینی ها را برای 15 تا 20 دقیقه داخل فر بذارید. شیرینی ها وقتی آماده هستن که رویه اون ها کاملا رنگ گرفته باشه. اگه شما فر استانداردی داشته باشید یا از فرهای برقی استفاده کنید و شیرینی هاتون رو خیلی ضخیم قالب نزده باشید تو زمان 15 دقیقه شیرینی هاتون با یه رویه زیبا آماده هستن ولی اگه دیدید 20 دقیقه گذشت و رنگ زیر شیرینی ها برگشته ولی روشون هنوز طلایی نشده از گریل فر کمک بگیرید تا روی شیرینی ها هم برشته بشه. بیشتر از این شیرینی رو داخل فر نگه ندارید چون باعث خشک شدن و از دست رفتن تردی شیرینی میشه.


این شیرینی یه ویژگی داره و اونم اینه که در معرض هوا خیلی زود خشک میشه. البته اکثر شیرینی های خشک به همین شکل هستن ولی نون چایی خشک شدنش محسوس تره چون باعث از دست دادن تازگی و تردی شیرینی میشه. اگه بعد از درآوردن شیرینی ها از فر بذارید بمونن و سرد بشن شیرینی هاتون کمی خشک میشه. برای اینکه نون چایی نرم تر و تردتر بمونه باید بلافاصله بعد از خروج از فر شیرینی ها رو داخل یک ظرف دردار روی هم بچینید و بعد در ظرف رو محکم ببندید تا شیرینی ها به این شکل سرد بشن و نرم بمونن. سینی بعدی رو که از فر خارج کردید مجددا روی شیرینی های سری قبلی بچینید و باز درش رو کیپ ببندید. شیرینی چایی همیشه باید داخل ظرف دربسته نگهداری بشه تا نرمی و تردی خودش رو بهتر حفظ کنه.


این شیرینی در صورتی که با روغن درست بشه ماندگاری بالایی داره. میتونید جای خنک تا یک ماه نگهش دارید و حتی تا یکسال میشه فریزش کرد و ازش نگهداری کرد.

حتما این شیرینی خوشمزه رو درست کنید و به همراه خانواده ازش در کنار یک فنجان چای ایرانی لذت ببرید. 

0 نظرات:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...