Monday, July 14, 2014

Marble a Cookie تکنیک ماربل روی کوکی


یادآوری: تصاویر این پست از سایت خانم اوشر و متعلق به کارهای ایشان است.

قبل از شروع توضیحات درباره ماربلینگ میخوام کمی درباره تکنیک خیس روی خیس صحبت کنم. تکنیک خیس روی خیس یا وِت آن وِت (wet on wet) همیشه به دنبال پوشش سطحی (top-coating) یا پرکردن (flooding) انجام میشه طوری که بلافاصله بعد از اینکه سطح کوکی -با رویال آیسینگ- با هرکدوم از این روش ها پوشونده شد، آیسینگی –معمولاً- با رنگ متضاد روی زمینه ای که هنوز خیسه قرار میگیره. رنگ های رویی داخل آیسینگ خیس زمینه نفوذ میکنن و به ما اجازه میدن که با استفاده از این قابلیت طرح های جالبی رو ایجاد کنیم. آیسینگ رویی میتونه به شکل نقطه، خط، زیگزاگ یا هر مدلی که دوست داشته باشیم، پایپ بشه. تنها موردی که این تکنیک بهش حساسه سرعته! شما باید خیلی سریع و قبل از اینکه آیسینگ زمینه کارتون شروع کنه به خشک شدن و خودشو گرفتن آیسینگ دوم رو روش قرار بدین. هدف این تکنیک اینه که آیسینگ رویی به داخل آیسینگ زمینه نفوذ کنه، داخلش نشست کنه ولی باهاش ترکیب نشه و درنهایت یه طرح زیبا، صاف و یکدست بهمون تحویل بده. حالا اگه برعکس شما اجازه بدید که آیسینگ زمینه خشک بشه و بعد جزئیات رو روی کارتون اضافه کنید، نتیجه این میشه که کارتون بیشتر حالت سه بعدی پیدا میکنه مخصوصاً اگه از کنار بهش نگاه کنید.
عکس زیر صحبت های بالا رو براتون به تصویر میکشه. روی کوکی (a) با تکنیک خیس روی خیس کار شده ولی در مورد کوکی (b) اول زمینه کار خشک شده و بعد مابقی جزئیات بهش اضافه شدن.


در مورد غلظت آیسینگی که برای تکنیک خیس روی خیس استفاده میشه به این نکته توجه داشته باشید که این آیسینگ باید کمی از آیسینگ دورگیری یا آیسینگی که برای پوشش سطح استفاده میشه رقیق تر باشه و همزمان باید از آیسینگی که برای پرکردن سطوح (flooding) استفاده میشه، غلیظ تر باشه. اگه آیسینگ زیادی غلیظ باشه سطح کارتون ناصاف میشه یا ترک میخوره و اگه زیادی رقیق باشه رنگ ها داخل هم نفوذ میکنن (در اصطلاح رنگ پس میده) و باز هم کارتون خراب خواهد شد.
و البته همونطور که گفتم بحث نفوذ رنگ ها داخل هم (bleeding) توضیحات مفصل تری رو میطلبه که جداگانه و سرفرصت بهش خواهم پرداخت.


ماربلینگ (marbling) یکی از تکنیک هاییه که با استفاده از خاصیت جالب خیس روی خیسه رویال آیسینگ انجام میشه. کلمه ماربل (marble) داخل دیکشنری ها با معانی مختلف مثل سنگ مرمر، تيله، گلوله شيشه اى، رنگ ابرى زدن، مرمرنماکردن و... معنی میشه. اما وقتی موقع تزئین بیسکوییت کلمه ماربل رو می شنوید منظور اینه که با تکنیکی شبیه ابروباد (گاهی منظم و گاهی نامنظم) طوری رنگ ها در کنار هم قرار می گیرن که افکت های زیبا و جالبی رو به وجود بیارن. این تکنیک همونطور که گفتم با قرار دادن آیسینگ با غلظت ماربلینگ روی کل زمینه یا قسمتی از اون در حالی که هنوز خشک نشده کار میکنه. آیسینگ ماربلینگ با اشکال مختلف مثل نقطه، خط، منحنی، دایره و یا شکل های دیگه روی زمینه پایپ میشه و بعد با کمک سوزن بلند یا هرابزار مناسبی شبیه اون و با روش های مختلف آیسینگ ها با رنگ های مختلف داخل هم کشیده میشن و طرح های جالبی رو به وجود میارن. تو این تکنیک با وجود اینکه چندین رنگ کنار هم قرار میگیرن ولی کاملا از هم مجزا هستن و این نکته رمز زیبایی این تکنیکه. برای تکنیک ماربل معمولاً از حداقل سه رنگ –یا بیشتر- استفاده میشه (به غیر از بعضی الگوهای خاص مثل تار عنکبوت یا باله ماهی که در ادامه خواهیم دید و به دو رنگ نیاز داره) رنگ زمینه و دو تا رنگ متضادی که روی زمینه میشینن؛ و با حرکت های مختلف سوزن طرح های متفاوت ایجاد میشه. در ادامه پست چند تا از این طرح ها رو تصویری براتون توضیح خواهم داد.


تکنیک ماربل چند تا خاصیت جالب داره: 1. این تکنیک با اینکه ظاهر عجیبی داره و پیچیده به نظر میرسه یکی از ساده ترین و سریع ترین تکنیک های تزئینه که میتونید ازش استفاده کنید. 2. این تکنیک به قول خانم اوشر بسیار بخشنده است و اگه وسط کار خرابکاری کنید و یا اشتباهی انجام بدید موقع استفاده از سوزن میتونید اشتباهتون رو تصحیح کنید و درنهایت یه کار زیبا خواهید داشت. اگه ویدئو رو تماشا کنید میتونید دقیقاً متوجه بشید. 3. با این تکنیک میشه بیشمار طرح و الگو ایجاد کرد. خیلی ساده با عوض کردن رنگ ها، تعداد رنگ هایی که به کار میبرید، عوض کردن حالتی که رنگ های ماربلینگ رو روی زمینه پایپ میکنید و همچنین عوض کردن مدل حرکت سوزن میتونید طرح های جدید و خلاقانه ایجاد کنید و هیچ محدودیتی نخواهید داشت.


موفقیت تو این تکنیک به دو فاکتور مهم بستگی داره: 1.غلظت درست آیسینگ مورد استفاده برای ماربلینگ 2.سریع کار کردن قبل از اینکه آیسینگ خودش رو بگیره.
همونطور که کمی قبل گفتم اگه آیسینگ زیادی غلیظ باشه سطح کارتون ناصاف میشه یا ترک میخوره و اگه زیادی رقیق باشه رنگ ها داخل هم نفوذ میکنن (در اصطلاح رنگ پس میده) و باز هم کارتون خراب خواهد شد. پس دقت کنید که با غلظت درست شروع به کار کنید. درحقیقت شما به غلظتی نیاز دارید که وقتی روی آیسینگ زمینه میذاریدش به راحتی داخلش نفوذ کنه و درنهایت یه سطح صاف بهتون بده و در همون حال اینقدر رقیق نباشه که ریسک قاطی شدن رنگ ها وجود داشته باشه.
موفقیت توی فاکتور دوم یعنی سریع کارکردن اینه که شما باید توجه کنید که رویال آیسینگ با چه سرعتی خشک میشه!! اگه به اندازه کافی سریع کار نکنید آیسینگ زمینه شروع میکنه به گرفتن خودش و درنتیجه وقتی از سوزن استفاده می کنید تو مسیری که سوزن رو روی آیسینگ کشیدید یکسری ترک های ریز و ناصافی هایی به وجود میاد که دیگه ناپدید نمیشن و آیسینگ به همون صورت خشک میشه.عکس زیر واضح همین مشکل رو بهتون نشون میده. روی کوکی سمت راستی با سرعت کافی کار نشده و نتیجه رو می بینید. البته کیفیت عکس پایینه ونتونستم عکس بهتری پیدا کنم ولی فکر می کنم متوجه بشید که چطوری میشه.

ویدئو زیر رو تماشا کنید. خانم اوشر بسیار شیوا و زیبا طریقه کار با تکنیک ماربلینگ رو با چندین مثال برامون شرح دادن و من هم براتون زیرنویسش رو آماده کردم که امیدوارم لذت کافی ببرید.

ویدئو تکنیک ماربل روی کوکی با زیرنویس فارسی





من اصول کار تکنیک ماربل رو با یک توضیح الگوی ستاره ای براتون میگم و دقت داشته باشید که همه الگوهای دیگه با همین اصول کار میشن و فقط رنگ ها، مدل پایپ کردن آیسینگ ماربلینگ و مدل حرکت سوزن تغییر میکنه ولی اصل ماجرا یکیه.
همیشه قبل از شروع تزئین به روش ماربل آیسینگ هاتون رو داخل قیف ها آماده کنید و نوک قیف رو به اندازه مناسب برش بدید. برای اطلاعات درباره قیف کاغذی و نحوه کار با اون این پست رو مطالعه کنید.
این الگو که بهش الگوی starburst گفته میشه و من الگوی ستاره ای ترجمه کردمش بسیار ساده و چشم نوازه. تکنیک تار عنکبوت هم درست مثل همین الگو کار میشه فقط آیسینگ روی کار باید تک رنگ باشه.
(a)   اول روی سطح کار رو با آیسینگ زمینه بپوشونید. برای جزئیات بیشتر درباره پوشوندن سطح کوکی با رویال آیسینگ این پست رو مطالعه کنید. یه نکته داخل پرانتز که نیازه اینجا درباره این الگو (و همچنین الگوی تارعنکبوت) بگم اینه که برای این الگو ما نباید کوکی رو دورگیری کنیم چون دورگیری خیلی زود سفت میشه و وقتی تو مرحله (c) با سوزن کار کنیم لبه های دورگیری شده کار شکسته میشه و کارمون رو زشت میکنه.

(b)   به سرعت شروع کنید به پایپ کردن رنگ هایی که از قبل آماده کردید. اول یک نقطه مرکز کوکی پایپ کنید و بعد بقیه رنگ ها رو به صورت دایره های متحدالمرکز اطرافش رسم کنید. اگه دایره هاتون کاملا گرد و زیبا نشد نگران نباشید بعد از اتمام کار همه این عیب ها پوشیده میشه. همونطور که گفتم این تکنیک بسیار بخشنده است. تعداد رنگ ها و خود رنگ ها بستگی به سلیقه خودتون و هدفی که دارید میتونه تغییر کنه.


(c)    سریع کار کنید تا آیسینگ سفت نشه. با کمک یه سوزن فلزی یا خلال دندون یا هر ابزار مناسب دیگه ای از مرکز کوکی و جایی که اولین نقطه رو پایپ کردید خط ها مورب به صورت شعاعی روی کوکی بکشید و بعد از هر خط مورب نوک سوزن رو پاک کنید تا آیسینگ اضافی روش نباشه (برای همه الگوها هر جا که میخواید خط جدید شروع کنید نوک سوزن رو تمیز کنید) دقت کنید که سوزن فقط تا نیمه راه آیسینگ بره کافیه و نباید به کف کار یعنی سطح کوکی برخورد کنه. موقع پایپ کردن دایره ها قسمتی که دایره شروع و تموم شده تو مرحله (b) احتمالا یه مقدار آیسینگ اضافی به شکل قطره دیده میشه. اگه نقطه شروع و پایان همه دایره هاتون در یک راستا (شعاعی) باشه تو این مرحله میتونید سوزن رو درست از روی اون قسمت رد کنید و این عیب کارتون هم به سادگی پوشونده میشه.


(d)   بعد از اتمام کار اگه کمی منتظر بمونید می بینید که ترک های ریزی که در اثر کشیدن سوزن روی آیسینگ به وجود اومده بودن از بین میرن و یه کار زیبا خواهید داشت.


تکنیک ماربل تو همه الگوها به همین شکل کار میکنه. ممکنه بعضی الگوها یکی یا دو تا نکته ظریف داشته باشن ولی اصول کار همیشه همینه. 1. پوشش سطح کوکی 2. پایپ کردن رنگ (یا رنگ های ماربل) با توجه به الگوی دلخواه 3. حرکت سوزن روی سطح آیسینگ با توجه به الگوی دلخواه
عکس زیر با همون روش الگوی ستاره ای انجام شده. فقط چون از یک رنگ استفاده کردیم بهش میگن الگوی تارعنکبوت (spiderweb). فقط به رنگ های استفاده شده برای تار عنکبوت هم دقت داشته باشید تا کارتون بتونه تاثیر کافی رو بذاره. زمینه سفید با رنگ ماربل مشکی یا قهو ه ای تیره (و یا برعکس) میتونه بیشترین حس تار عنکبوتی رو منتقل کنه.

تو عکس زیر باز هم از الگوی ستاره ای یا تارعنکبوتی استفاده شده، با این تقاوت که به جای دایره های متحدالمرکز، قلب های متحد المرکز داریم و حرکت سوزن به جای اینکه از مرکز شروع بشه از لبه کار شروع شده و به صورت عمودی در مرکز متوقف شده و این طرح زیبا و متفاوت رو ایجاد کرده. به همین سادگی!


عکس زیر که شبیه آب نبات چوبی های معروف و رنگیه (که همه دیدن) با الگوی آب نبات چوبی (Lollypalooza) ایجاد شده.


به این صورت که روی سطح آماده کوکی خط های رنگی به صورت قطری و طوری که از مرکز بگذرن پایپ میشن و بعد به کمک سوزن دوایر متحد المرکزی رو روی سطح آیسینگ می کشیم فقط این نکته باید رعایت بشه که مسیر رسم دایره ها باید یکی در میون در جهت عکس باشه یعنی یکی ساعتگرد و بعدی پادساعتگرد تا به انتها.


مدل جالب بعدی که دربارش صحبت می کنیم،  اسمش هست Herringbone. من ترجمه مفهومی براش پیدا نکردم ولی این الگو کاربرد بسیار زیادی داره. برای کاغذ دیواری، کفپوش، پارچه و خیلی موارد دیگه از طرح های معروف به هرینگ بن استفاده می کنن. میتونید از اینجا بیشتر دربارش بخونین.


اما روشی که برای تکنیک ماربل با نام الگوی هرینگ بن ازش استفاده می کنیم اینه که آیسینگ های رنگی مورد نظرمون رو به صورت عمودی (افقی) روی کار پایپ می کنیم و بعد سوزن رو به صورت عمود بر خط ها حرکت میدیم تا طرحمون ایجاد بشه.


الگوی بعدی الگوی راه تصادفی (random walk) هست که آیسینگ به صورت منحنی های تصادفی و هرشکلی که دوست دارید روی زمینه ریخته میشه و حرکت سوزن هم کاملا تصادفیه. این تکنیک جالب رو میتونید با بچه ها امتحان کنید و لذت فراوان ببرید.


میتونید برای روی کار از یک رنگ استفاده کنید و بعد داخل بخش های مختلف رو با چند رنگ پر کنید و به طرح زیر برسید که البته این الگو سرعت عمل بالا می طلبه.


تو عکس زیر هم روی باله های ماهی از تکنیک ماربل استفاده شده. تک رنگ و بسیار ساده و کاملا هم مناسب. همیشه پیچیده بودن کار نشونه درست بودنش نیست. هنر اینه که بشه از این تکنیک به جا و به شکل مناسب استفاده کرد.


روی این دامن های کوچولو هم خط های رنگی به موازات پایین دامن رسم شده و با 6 حرکت عمودی سوزن این طرح زیبا ایجاد شده.


روی بال های این پروانه ها هم از همین الگو استفاده شده.


وقتی میخواستم پست تکنیک ماربل رو شروع کنم فکر نمی کردم اینقدر طولانی بشه ولی خب نکته زیاد داشت و عکس ها هم زیاد شدن ولی پست کاملی شد و امیدوارم بتونه به سوالات دوستان سرزمین کیک تو این زمینه جواب بده. حتما ویدئو رو ببینید تا خیلی از ظریف کاری های این تکنیک رو متوجه بشید. ویدئو با کیفیت بالا در چنل یوتیوب خانم اوشر موجوده و میتونید استفاده کنید. 
در ادامه هم چند تا عکس براتون میذارم که از تکنیک ماربل برای تزئینشون استفاده شده.








0 نظرات:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...